Search Engine Poisoning – Δηλητηρίαση αποτελεσμάτων αναζήτησης στον ιστό.

ImageImage
Αν υπήρχε μια “πόρτα” στο ιντερνετ θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτή είναι η μηχανή αναζήτησης.Google, Yahoo, Bing είναι οι μεγαλύτερες και αμολούν τις αράχνες τους (spiders) σε όλο τον ιστό προκειμένου να φέρουν αποτέλεσμα σε σχέση με την συγκεκριμένη αναζήτησή σας. Αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι για την  “δηλητηρίαση” αυτής της διαδικασίας που στην ουσία είναι να τοποθετηθούν ψηλά στα αποτελέσματα συνδέσεις που είναι κακόπιστες ή και ιοί επικίνδυνοι εξαπατώντας τον αναζητούντα και με έξυπνους τρόπους να του αποσπούν προσωπικά δεδομένα ή και οικονομικά.

Image

    Όπως ξέρουμε όλοι ο ιστός δεν είναι γραμμικός και όπως το σύμπαν συνεχίζει ολοένα να ανασυντίθεται και να εξαπλώνεται. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ελεγχθούν ΟΛΕΣ οι πηγές πληροφορίας. Είναι λοιπόν ανάγκη να καταφύγουμε στην τεχνολογία ώστε να αποδοθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα αποτελέσματα στη σελίδα μας. Έλα όμως που αυτά τα λογισμικά είναι κατασκευασμένα απο τον άνθρωπο? Και βεβαίως ότι είναι κατασκευασμένο έτσι μπορεί και να αποσυντεθεί στα εξ ών συνετέθει απο άλλους ανθρώπους! Και όχι μόνο αυτό, αλλά να δηλητηριαστεί κιόλας. Αυτό είναι λοιπόν που αναλύω τώρα και θα ήθελα να το λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν γιατί αν δεν προσέξουμε θα πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ήδη οι “μεγάλοι” έχουν θορυβηθεί και το “δουλεύουν” σαν λύση, αλλά και εμείς οι ανίδεοι καταναλωτές ας είμαστε πολύ προσεκτικοί στις σελίδες που ανοίγουμε, να κοιτάμε λίγα βασικά πράγματα:

Πόσο γρήγορα άνοιξε η σελίδα

Αν συνάδει το περιεχόμενό της με τη γραμμή διεύθυνσης δηλ. η γραμμή διεύθυνσης λέει πχ http://www.in.gr και το περιεχόμενο μπορεί να είναι τσάντες ή παπούτσια κλπ

Αν την έχουμε ξαναεπισκεφθεί να προσέξουμε διαφορές στο στήσιμο και στα λογότυπα

Εννοείται να μην δίνουμε στοιχεία χωρίς να επαληθεύουμε τον ιστοχώρο και να βλέπουμε αν είμαστε σε secure τοποθεσία (https://)

Αν στο τέλος της σελίδας υπάρχουν υπογραφές απο εταιρίες που εγγυούνται την εγγυρότητα της σελίδας και να ακολουθήσουμε τις συνδέσεις να το επιβεβαιώσουμε.

Βέβαι και αυτά όλα να προσέξουμε πάντα  υπάρχει ο φόβος κάποιος καλός προγραμματιστής να έκανε άψογη δουλειά στην εξαπάτηση.

Η δική μου γνώμη λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε να καλυφθούμε μπαίνοντας σε τοποθεσίες άγνωστες μέσα απο κάποιον μεγάλο, το Gmail (πχ) ούτως ώστε να σέρνουμε μαζί μας ( με τη μορφή cookie) και τον “μπαμπά” αν συμβεί κάτι, να μας προειδοποιήσει! χαχα

Επίσης δεν χρειάζεται να ξαναπούμε οτι οι μεγάλοι πάροχοι όπως (money brokers, ebay, amazon, paypal) μας προστατεύουν απο κακόβουλες πράξεις αφου εγγυώνται τις συναλλαγές μας.

Το ίντερνετ πάντως συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο πεδίο αποκάλυψης και μια τεράστια παρέα όσο και αν άνθρωποι μα χαμηλές κοινωνικές βλέψεις προσπαθούν να το αμαυρώσουν.

τκ